Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Modern Tıbbın Alternatifi Değil Tamamlayıcısıdır
1.Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi, İstanbul Kongre Merkezi’nde yapıldı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğinde, Sağlık Bakanlığı tarafından ilki düzenlenen kongreye, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık dört bin kişi katıldı. Kongre kapsamında, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına katkıda bulunmuş olan bilim insanlarının bildiri ve poster sunumları, vaka tartışmaları, atölye çalışmaları yapıldı. Kongrede 65 panel, 176 konu başlığı bulunmakta olduğu ifade edildi.. 170’i yerli, 88’i yabancı olmak üzere toplam 248 konuşmacı alanları ile ilgili konuları tartıştı.
TC Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş yaptığı açılış konuşmasında, “Modern tıp ile geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın entegrasyonunun sağlanması hususunda, bu kongre vasıtasıyla önemli bir mesafe katedeceğiz. Ümid ediyorum ki ülkemiz, bu konuda uluslararası ölçekteki bir konuma geçecektir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Zsuzsanna Jakab, “insanlar, modern tıpta tedavi esnasında hastalar sadece hasta olan organları ile değerlendiriliyor. Oysaki insanlar bir bütün olarak ele alınmak ve bedenleri üzerinde söz sahibi olabilmek istiyorlar. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp ise kişilere bu bütünsel yaklaşımı sunuyor” ifadelerini kullandı.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Modern Tıbbın Alternatifi Değil Tamamlayıcısıdır
Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’un konuştuğu kongre açılışının son konuşmasını da aynı zamanda Kongrenin onursal başkanı olan Emine Erdoğan yaptı. Erdoğan konuşmasında şunları söyledi; “İnanıyorum ki bu kongrede, konusu insan olan tıp biliminin bu zengin birikim içinde nasıl şekilleneceğine dair en doğru cevabı bulmaya vesile olacaktır. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp, son yıllarda önemi fark edilen, Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, uluslararası kurumların dikkatle takip ettiği ve dikkate aldığı bir konudur. Fakat aynı zamanda da tartışmalı bir meseledir. Açık bir şekilde ifade etmek isterim ki geleneksel ve tamamlayıcı tıp, modern tıbbın alternatifi değil, tamamlayıcısıdır. Gelenekleri yok saymak, insanlık tarihini de yok sayarak varlığı eksik algılamaktır ve bu bağlamda geleneği küçümseyen tüm anlayışlar çağ dışıdır. Ne yazık ki sömürgeci anlayış, milletlerin geleceğine yön vermenin yolunu geçmişlerini yok etmek olarak gördüğünden, milletlere yapay tarihler inşa etmiştir. Bu kongre medeniyetler arası hiyerarşiyi ortadan kaldırma ve insanlık tarihini bir bütün olarak algılama felsefesine dayanmaktadır. Hipokrat’la İbni Sina’yı, Aristo ile Konfüçyus’u birlikte anlama çabasıdır. Kapitalist sistemin yön verdiği dünyada hikmeti, aşkı, vicdanı yeniden çağırma düşüncesinden ilham almıştır. Batıdan doğuya, kuzeyden güneye birçok bilim insanının burada buluşması son derece kıymetli bir çabadır”.
Çin Tıbbı ile Batı Tıbbı’nı Bir Arada Götürme Yaklaşımı
Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlanma Komitesi Eski Bakan Yardımcısı, Geleneksel Çin Tıbbı ve İlaçları İdaresi Eski Başkanı, Çin Geleneksel Çin Tıbbı ve İlaçları Akademisi Başkanı Wang Guoqiang, Geleneksel Çin Tıbbı alanındaki en son gelişmeleri ve Çin Tıbbı’nı halk sağlık hizmetleri sistemine entegre etme deneyimlerini paylaştı. Wang Guoqiang konuşmasında şunları söyledi; “Geleneksel Tıp, dünya uygarlığının bir hazinesidir. Seçkin geleneksel kültürün önemli bir taşıyıcısıdır. Pek çok ülkedeki tıbbi sistemin vazgeçilmez bir parçasıdır. Çin hükümeti eskiden beri tıp ve sağlık hizmetlerinde geleneksel tıbbın rolüne büyük önem vermiştir, ”Çin Tıbbı ile Batı Tıbbı’nı bir arada götürme” yaklaşımını inşa etmiştir. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin Tıbbı’nın gelişmesine büyük destek vermektedir. Çin Tıbbı şu an 183 ülke ve bölgeye yayılmış durumdadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre, şu an 103 üye ülkede akupunktur tedavisi uygulanmaktadır. Çin Tıbbı giderek uluslararası tıbbi sisteme girmektedir. 30’dan fazla ülke ve bölgede, yüzü aşkın Çin Tıbbı enstitüleri ve üniversiteleri açılmıştır. Bu kongre, ülkeler arasında, tıbbi bilgi alışverişi ve iş birliği için önemli bir alt yapı oluşturmaktadır. Çin tarafı, Türkiye ve başka ülkeler ile birlikte, geleneksel tıbbın ulusal sağlık sistemine katılması için bilgi ve güç kazandırmasına içtenlikle destek verecektir”.
Kongrede İşlenen Konular
Açılışın ardından, “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarına Uluslararası Bakış, Dünyada, Avrupa Kıtasında ve Türkiye’de Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Sağlığa Bütüncül Yaklaşım, Sağlığa Entegratif Bakış Açısını Edinmek, Ülkelerde Geleneksel Tıp Felsefesi, Anadolu Tıbbı Nedir, Anadolu Halk Hekimliğinin Doğuşu-Yayılışı ve Gelişimi” konularında uzman yerli ve yabancı bilim insanları konuşmalar yaparak bilgi paylaşımında bulundular.