“Wet Cupping Thearpy”adıyla da bilinen Tamamlayıcı TIP ..!

istanbul Hacamat Dersi, Ankara Hacamat Dersi, izmir Hacamat Dersi, Bursa Hacamat Dersi, Kocaeli Hacamat Dersi, Samsun Hacamat Dersi, Konya Hacamat Dersi, Malatya Hacamat Dersi, Mardin Hacamat Dersi, Kayseri Hacamat Dersi, Adana Hacamat Dersi, Dyarbakır Hacamat Dersi, Antalya Hacamat Dersi, Aydın Hacamat Dersi, istanbul Hacamat Dersi, istanbul Hacamat Dersi, Sivas Hacamat Dersi, Hatay Hacamat Dersi, Eskişehir Hacamat Dersi, Hatay Hacamat Dersi, Rize Hacamat Dersi, Bandırma Hacamat Dersi, Manisa Hacamat Dersi,

TÜRKİYE’de HACAMAT olarak anılan; Amerika ve  Avrupa’da da 

“Wet Cupping Thearpy”adıyla bilinen Tamamlayıcı TIP UYGULAMASI..!

Geleneksel, Tamamlayıcı TIP uygulamalarından olan ve bilimsel literatürde de yaş kupa terapisi olarak adı geçen “hacamat”ın dünyanın bir çok ülkesinde farklı şekillerde uygulandığı gözlemleniyor. Mısır papirüslerine ve peygamberler dönemine kadar dayanan eski bir tedavi yöntemi olarak bilinen HACAMAT, Amerika ve Avrupa’da da “Wet Cupping Thearpy”  adı ile uygulanıyor.

DÜNYADA özellikle batı ülkelerinin de ilgi göstermeye başladığı bu tedavi yönteminin İngiliz Kraliyet Marsden Hastaneleri’nde halen  “Wet Cupping Therapy” adıyla uzman hekimler tarafından uygulandığı ifade ediliyor.. Türkiye’de de şuan için  hem hekimler tarafından ve hem de hekim olmayan pratik uygulayıcılar tarafından hacamat tedavisi yöntemi ile hastaların sağlığı için koruma gayreti gösterildiği ifade ediliyor.

HACAMAT UYGULAMA ŞEKLİ..
Hacamatın ekipmanları cam kupa, steril bistüri ve gazlı bez olarak ifade edilirken; vücutta 4 ana bölgede ”HACAMAT”ın uygulamasının yapıldığı belirtiliyor. Hacamat uygulaması yapan uzmanlar,bu bölgeleri yukarıdan aşağıya sırtın iki kürek kemiği arası,bel bölgesi, kuyruk sokumu, dizin etrafı ve kafa bölgeleri olarak tanımlıyor. Konu ile ilgili hacamat tedavisi uygulayan uzman doktorlar, vücuttan pıhtı şeklinde çıkan kirlenmiş kanın tamamen bitene kadar hacamat uygulanmasına devam edilmesi gerektiğini ve kirlenmiş kan bitince, normal akışkanlıkta bir kan çıkması, ya da kanın çıkmamasının görülmesi ile bu uygulama işleminin bittiğinin anlaşılacağını ifade ediyorlar.

Hacamat ile  tedavide amaçlananın; uygulatmada bulunan kişinin kan dolaşımını hızlandırmak, kandaki toksinleri attırmak, kan damarlarındaki tıkanmaları açtırarak kılcal damarlardaki kirli kanın yenilenmesi sayılırken;bu yöntem ile vücudun belli bölgelerine kupa vurulup küçük kesikler atılarak kılcal damarlardaki kirli kanın dışarı atılmasının amaçlandığı uzmanlarca ifade ediliyor. ”Hacamat ağrısız, acısız, yatak istirahati gerektirmeden, iş gücü kaybı olmadan uygulanan tamamlayıcı tıbbın bir tedavi yöntemidir.”diyen uzmanlar; ”Hacamat ile kılcal damarlardaki kirli kan atılarak yerine temiz kan gelmesi bu sayede sağlanmaktadır.”açıklamasında bulunuyorlar.

”Hacamat kaliteli, tek kullanımlık ve steril malzemelerle yapılır. Kan hastalıklarının başkalarına bulaşmaması için tedbir alınmalı, eldiven vs. kullanılmalıdır. Hacamat kılcal damarlardaki kirli kanın alınması işlemi olduğu için derin kesikler atılmaz. Her insanın deri kalınlığı farklıdır. Bu sebeple kişinin deri kalınlığına göre 1.5-3 mm arası derinlikte küçük kesikler atılır. Jiletle atılan küçük kesikler çok hafif olur, bu sebeple deride yara izi kalmaz, yaralar bir günde iyileşir. Atardamarlar ve kılcal damarlar zarar görmez”şeklindeki açıklamalar ışığında,görülüyorki ,hacamatın vücudun yenilenmesi, yeniden düzenlenmesi, detoks, organ fonksiyonlarının güçlenmesi, ödemin çözülmesi, cildin yenilenmesi ve sıkılaşması, hastalık sebeplerinin uzaklaştırılması, damar tıkanıklıklarının açılması, vücudun arınması, rahatlama, hafifleme, yorgunluğun giderilmesi, uykunun düzenlenmesi, stresin azalması, moralin yükselmesi, enerjinin artması gibi çok çeşitli faydalar sağladığı görülüyor.

Özellikle kafa hacamatı ve tarama hacamatının stresi ve sinirliliği azalttığı ifade edilirken;insan psikolojisine de çok faydasının çokluğuna vurgu yapılmakta.İşlem sonrasında İnsan psikolojik olarak çok rahatlar, uykuları düzene girer, sakinleşir, fevri davranışlardan kurtulur. Hacamat uygulatan kişiler ruhen ve bedenen sükunet bulur..

Konu ile ilgili açıklama yapan uzmanlara göre,sağlıklı olmak için kandaki hastalık sebeplerini ortadan kaldırmak gerekir. Bu durumda hacamatın hem sağlığın sürdürülebilmesi ve hem de hastalıkların tedavi edilmesi için vazgeçilmez bir tamamlayıcı ve destekleyici tedavi yöntemi olduğu ifade ediliyor.

Günümüzde kimyasallar, gıdalardaki koruyucu maddeler, vücuttan atılamayan ilaç birikintileri, gıdalardaki hormonlar, havadaki ağır metaller, yabancı proteinler, kanserojenler, allerjenler, GDO’lu ürünler, kirli hava ve su, kanı koyulaştıran maddeler, kolestrol gibi etkenler diyabet, yüksek tansiyon gibi çok çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Bu hastalık etkenlerinin hacamat ve sülük uygulaması ile vücuttan atılabileceğini ifade eden uzmanlar, hacamatın uygulanmasının aç karnına olması gerektiğini belirtiyorlar….

Hacamat ile ,cildin epidermis tabakasına yapılan minimal kesilerin belirli bir süre basınç altında vakumlanması işlemidir. cilt bütünlüğünü bozucu , invaziv bir işlem olması nedeniyle “minimal cerrahi” bir işlem olarak da kabul edilebilir.

Bu tanım aslında hacamatın yapılış tekniğini tarif eden bir tanımdır..Genel olarak hacamatın iki temel öğesi vardır;

1-Epidermal kesilen

2-Epidermal kesilerin negatif basınç altında tutulması,Hacamat, tarihsel ve kültürel gelişim içerisinde uygulama farklılığı gösterse de Çin tıbbından İslam Tıbbına kadar birçok tıp geleneğinde ilk sırada yer almış bir uygulamadır.

Dünyadaki diğer tarihsel bilim insanlarına göre de,bu iki şart hacamat için mutlaka sağlanmalıdır. M.Ö. 1550 yıllarına dayanan taş üzeri resimlerde de ciltten kan yoluyla hastalıkların tedavi edilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır. Hipokrat ve Galen’de ciltten kanın uzaklaştırılması üzerinde durmuşlar ve bunun belirli noktalardan yapılması gerektiğini savunmuşlardır. Galen kan akımındaki bozuklukların hastalıklara neden olduğu görüşünü ortaya atmış ve hastalarının ciltlerini belirli bölgelerden keserek tanı koymaya çalışmıştır.

Bilimsel olarak hacamat konusunda yüzlerce uluslararası araştırma yapılmış ve yayınlanmıştır. Bu araştırmalar sayesinde hacamatın etki mekanizması konusunda birçok bilgi edinmekteyiz.  Ancak geleneksel bakış açısında hacamat, “kirli kanın vücuttan uzaklaştırılması” olarak görülmüştür. Hacamat konusunda yapılan ilk bilimsel araştırmalarda bu geleneksel yaklaşım ışığında yapılmış ancak sonrasında hacamatın tedavi edici mekanizmalarının kanın vakumlanarak uzaklaştırmasından başka mekanizmalar ile olduğu görülmüştür.Hacamat, bilimsel literatürde “ıslak kupa terapisi (Wet Cupping Therapy)” olarak geçmektedir.

Hacamat, Arapçadaki el-hacm, yani “emmek” sözcüğünden türetilmiştir. En güvenilir kanıtlar arasında, hacamat uygulamasının MÖ 1550 yılında Antik Mısır’da uygulandığına dair bilgiler barındıran Ebers Papirüsleri bulunmaktadır. Ayrıca Çin’de MÖ 1000’li yıllarda bile bu yöntemin uygulandığına dair arkeolojik kanıtlar bulunmaktadır. Antik Yunan’da Hipokrat’ın MÖ 400 yılında iç hastalıkları ve yapısal problemleri tedavi etmek için hacamat ve Hacamat savunucularının bilimsel arenada kendilerine yer bulabilmek adına en sık kullandıkları kaynak, 2012 yılında yapılan ve PLOS One dergisinde Huijian Cao, Xun Li ve Jianping Liu tarafından yayınlanan “Hacamatın Verimliliğine Dair Güncellenmiş Bir Araştırma” başlıklı makaledir. Söz konusu makalede, hacamatın birkaç tıbbi sorunu tedavi ettiğine dair bulgular ortaya konmuştur.İslam coğrafyasında ise hacamatın tavsiyesine dair ilk izlere MS. 7. yüzyılda İbn-Abbas’a kadar gitmektedir. Görüldüğü gibi o yıllarda kullanılan kupa terapisi sadece hacamat anlamına gelmemektedir.  Avrupa ve Amerika da kuru kupa terapisi olarak bilinen, cildin doğrudan kupalanması ve kupaların cilt üzerinde kaydırılarak masaj uygulanması son derece yaygın bir işlem olduğu ifade edilmektedir.

Geçmiş dönemlerdeki hacamat sırasında tarihsel süreçlerde cildin vakumlanması amacıyla hayvan boynuzları gibi birçok materyal kullanılmış olsa da günümüzde bu amaçla modern, tek kullanımlık kupalar üretilmiş olup, kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Ayrıca ateş ve cam malzeme ile de geleneksel olarak hacamat uygulamaları devam etmektedir. Ancak bilimsel olarak cam- ateş ile yapılan işlemlerin plastik kupalar ile yapılan işlemlere göre bir üstünlüğü gösterilememiştir.

Hacamat, geleneksel tıp kaynaklarında sıklıkla ağrının tedavisi için tarif edilmiş olsa da günümüzde otoimmün hastalıklar olarak tanımladığımız birçok hastalığın tedavisinde fayda sağladığı  tıp uzmanlarının bazıları  farklı ve geniş bir tanım yapabilmektedirler..

Yaptığımız özetlenmiş hacamat tanımı günümüz tamamlayıcı tıp pratiğinde kullanılan hacamat işleminin endikasyonlarını genel anlamı ile kapsamaktadır. Ancak yapılacak güçlü bilimsel araştırmalar hacamatı daha iyi anlamamıza ve kullanım alanlarının yaygınlaşmasına neden olacaktır.Günümüz modern tıp gözlüğü ile bilimsel temelleri olan bu tedavi yöntemi son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır. Çeşitli hastalıklarda kullanılışının bilimsel yönü ve geleneksel tıp ile birliktelik ve ayrışımı, modern tıbba kattıkları ile gelecekteki yeri ve değeri ..Modern tıp ise hastalıklar üzerinde daha çok kafa yormakta.

Özet
Yayınlanma tarihi
Başlık
“Wet Cupping Thearpy”adıyla bilinen Tamamlayıcı TIP UYGULAMASI
Yazının derecesi
51star1star1star1star1star